Inhoudsopgave

Website performance

Autoriteit:

Hoe scoort jouw website in zoekmachines als Google op een schaal van 1 tot 100? Dat is wat er onder website autoriteit wordt verstaan. Een hogere autoriteit komt overeen met een hogere positie in Google.

Onderdelen van de autoriteit zijn: content, interne link structuur, links naar relevante externe websites, links van relevante externe websites naar jouw website, het delen van informatie, trends en onderzoek.

Acquisition:

Acquisitie betekent het verwerven van bezoekers op de website. Via welke kanalen komen deze bezoekers naar de website?

*Notitie: Het is mogelijk dat de bezoeker in zijn/haar instellingen heeft staan dat deze gegevens niet verzameld mogen worden.

  • Wat zijn channels?
    Dit zijn de kanalen waar de bezoeker van de website vandaan is gekomen.
  • Wat zijn landen?
    Dit is het land waar vanuit de bezoeker de website heeft bekeken.
  • Wat zijn de devices?
    Dit is het apparaat vanaf waar de bezoeker de website bekijkt.
  • Wat zijn views?
    Een view is een weergave van een pagina. 1 bezoeker kan dus meerdere views hebben tijdens het bezoeken van de website.

Behavior:

Het gedrag van bezoekers op je website omvat alles wat ze doen tijdens hun bezoek. Dit kan zijn welke pagina's ze bekijken, hoe lang ze op elke pagina blijven, hoe ze navigeren door de website, en welke acties ze ondernemen (zoals klikken op knoppen of invullen van formulieren).

Views:

Een View (weergave) wordt gemeten als iemand een pagina bekijkt.

Key events:

Een key event (conversie) vindt plaats wanneer een bezoeker van je website een vooraf bepaalde actie onderneemt die als waardevol wordt beschouwd. Dit kan variëren van het invullen van een contactformulier, het inschrijven voor een nieuwsbrief, tot het voltooien van een aankoop.

Key event rate:

De Key Event Rate (conversieratio) is het percentage van de bezoekers dat een key event voltooit. Het wordt berekend door het aantal key events te delen door het totale aantal bezoekers en vervolgens te vermenigvuldigen met 100. Bijvoorbeeld, als 5 van de 100 bezoekers een aankoop doen, is de conversieratio 5%.

Sessions:

Dit begrip verwijst naar het totale aantal sessies dat gebruikers op je website hebben in een bepaalde periode. Een sessie is een periode waarin een gebruiker actief bezig is op de website, en deze kan meerdere pagina's en interacties omvatten.

Engaged session:

Een Engaged Session (betrokken sessie) is een website bezoeker die langer dan 10 seconden jouw website heeft bekeken, een Key Event heeft of minstens twee pagina weergaven.

Engagement rate:

De engagement rate is een maatstaf voor de mate van betrokkenheid van gebruikers bij de content. Het wordt berekend door het aantal interacties (zoals likes, shares, comments) te delen door het totale bereik of het aantal volgers en vervolgens te vermenigvuldigen met 100 om een percentage te krijgen. Het geeft aan hoe goed de content resoneert met de doelgroep.

Event count:

Het aantal gebeurtenissen verwijst naar de totale hoeveelheid specifieke acties die gebruikers ondernemen op je website. Gebeurtenissen kunnen verschillende interacties zijn zoals klikken op een link, het afspelen van een video, het downloaden van een bestand, enzovoort.

Session medium:

Dit is het aantal sessies waarbij bezoekers via verwijzingen van andere websites, zoekmachines of social media platforms op de website zijn terechtgekomen. Het geeft inzicht in hoeveel verkeer van externe bronnen afkomstig is.

  • Referrer session: Als iemand via een link/knop op een andere website op jouw website terecht komt.
  • Paid Session: Als iemand via een betaalde advertentie op jouw website terecht komt.
  • Organic Session: Als iemand via een zoekopdracht in een zoekmachine op jouw website terecht komt.
  • Direct Session: Als iemand direct jouw URL intypt en zo op je website terecht komt.

Wat is een page referrer:

De page referrer (verwijzende pagina) is de URL van de webpagina die een bezoeker naar de huidige pagina heeft gebracht. Het helpt te begrijpen waar het verkeer vandaan komt, zoals van een andere website, een zoekmachine of een social mediaplatform.

Users:

Dit zijn de individuele bezoekers die je website bezoeken in een bepaalde periode. Het telt elk uniek persoon slechts één keer, ongeacht hoe vaak ze terugkomen.

New/Returning users:

Een nieuwe gebruiker is iemand die je website voor de eerste keer bezoekt binnen een bepaalde periode. Dit wordt meestal gemeten met behulp van cookies die aangeven of de bezoeker al eerder is geweest.

Een terugkerende gebruiker is iemand die je website eerder heeft bezocht en nu opnieuw terugkomt binnen een bepaalde periode. Dit geeft aan dat ze voldoende interesse hebben om nogmaals je website te bezoeken.

Bounce:

Een bounce vindt plaats als iemand op jouw website terecht komt en deze weer verlaat zonder actie te ondernemen. Dit is wat er gebeurt als er geen Engaged Session plaatsvindt.

Campaigns:

Campaigns (campagnes) zijn georganiseerde en geplande marketing inspanningen die gericht zijn op het promoten van een product, dienst of merk. Ze kunnen verschillende vormen aannemen, zoals e-mailcampagnes, social mediacampagnes, betaalde advertenties en meer. Campagnes hebben vaak specifieke doelen en lopen over een bepaalde tijdsperiode.

Average position:

De average position (gemiddelde positie) is de gemiddelde rangschikking van een website of pagina in de zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google. Het is een indicator van hoe hoog de website verschijnt wanneer bepaalde zoekwoorden worden ingevoerd. Een lagere positie betekent een hogere plaatsing in de zoekresultaten.

Landing page:

Een landing page (landingspagina) is de webpagina waarop een bezoeker terecht komt nadat hij opeen link in een advertentie, e-mail of ander marketingkanaal heeft geklikt. Deze pagina is vaak geoptimaliseerd om bezoekers te converteren door middel van duidelijke call-to-actions en relevante informatie die aansluit bij de bron van het verkeer.

Query:

Een query (zoekopdracht) is de term of reeks termen die een gebruiker invoert in een zoekmachine om informatie te vinden. Het is wat de klant heeft gezocht in Google of een andere zoekmachine. Queries geven inzicht in de intenties en interesses van de gebruikers en helpen bij het optimaliseren van content voor zoekmachines (SEO).

Search ads

Impressions

Impressions zijn het aantal keren dat een advertentie wordt weergegeven op de zoekresultaten pagina van een zoekmachine. Elke keer dat de advertentie wordt getoond, telt dit als een impressie, ongeacht of erop geklikt wordt.

Clicks

Clicks zijn het aantal keren dat een gebruiker op een advertentie heeft geklikt. Het geeft aan hoe vaak de advertentie bezoekers naar de website heeft geleid.

Click rate

De click rate, ook wel click-through rate (CTR) genoemd, is het percentage van de impressies dat resulteert in klikken. Het wordt berekend door het aantal klikken te delen door het aantal impressies en vervolgens te vermenigvuldigen met 100. Bijvoorbeeld, als een advertentie 1000 keer wordt weergegeven en 10 klikken ontvangt, is de CTR 1%.

Cost per click

Cost per click (kosten per klik) is het bedrag dat wordt betaald voor elke klik op een advertentie. Dit wordt meestal bepaald door een veilingmodel waarbij adverteerders bieden op zoekwoorden.

Key Events

Key Events (bijvoorbeeld: conversies) zijn specifieke acties die gebruikers voltooien nadat ze op een advertentie hebben geklikt, zoals een aankoop doen, een formulier invullen, of een nieuwsbrief abonnement afsluiten. Het zijn de gewenste uitkomsten van de advertentiecampagne.

Key Events rate

De Key Events rate (conversieratio) is het percentage van de klikken dat resulteert in een Key Event. Het wordt berekend door het aantal conversies te delen door het aantal klikken en vervolgens te vermenigvuldigen met 100. Bijvoorbeeld, als 10 klikken leiden tot 2 Key Events, is de conversieratio 20%.

Cost per Key Event

Cost per Key Event (kosten per conversie) is het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven om één Key Event te verkrijgen. Het wordt berekend door de totale kosten van de campagne te delen door het aantal Key Events.

Total cost

Total cost (totale kosten) is het totale bedrag dat wordt uitgegeven aan een advertentiecampagne. Dit omvat alle kosten voor klikken, weergaven en eventuele andere kosten die aan de campagne zijn verbonden.

CPM: Cost per Mille

CPM staat voor "Cost Per Mille," waarbij "mille" staat voor duizend. Het is de kosten per duizend impressies. Dit betekent dat de adverteerder een vastbedrag betaalt voor elke duizend keer dat hun advertentie wordt weergegeven, ongeacht het aantal klikken.

CTR: Click-Through rate

CTR staat voor "Click-Through Rate." Het is het percentage van de impressies dat resulteert in klikken. Het wordt berekend door het aantal klikken te delen door het aantal impressies en vervolgens te vermenigvuldigen met 100. Bijvoorbeeld, als een advertentie 1000 keer wordt weergegeven en 10 klikken ontvangt, is de CTR 1%.

CPC: Cost per click

CPC staat voor "Cost Per Click." Dit is het bedrag dat wordt betaald voor elke klik op een advertentie. Dit wordt meestal bepaald door een veilingmodel waarbij adverteerders bieden op zoekwoorden.

CVR: Conversion rate

CVR staat voor "Conversion Rate." Dit is het percentage van de klikken dat resulteert in een Key Event. Het wordt berekend door het aantal Key Events te delen door het aantal klikken en vervolgens te vermenigvuldigen met 100. Bijvoorbeeld, als 10 klikken leiden tot 2 Key Events, is de conversieratio 20%.

CPA: Cost per acquisition

CPA staat voor "Cost Per Acquisition", ook wel bekend als "Cost Per Action." Dit is het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven om één conversie of acquisitie te verkrijgen. Het wordt berekend door de totale kosten van de campagne te delen door het aantal conversies. CPA wordt vaak gebruikt om te meten hoe kosteneffectief een campagne is bij het genereren van gewenste acties, zoals aankopen of aanmeldingen.

Meta

Followers:

Dit is het aantal mensen dat je pagina (op Facebook) of je account (op Instagram) volgt. Volgers ontvangen je updates en content in hun nieuwsfeed, waardoor ze een essentieel onderdeel vormen van je publiek.


Impressions:

Het totale aantal keren dat je content (posts, advertenties, verhalen) is weergegeven aan gebruikers. Dit cijfer kan meerdere weergaven door dezelfde persoon bevatten. Het geeft een idee van hoe vaak je content zichtbaar is geweest, ongeacht of erop is geklikt.


Likes:

Dit is het aantal keren dat gebruikers de "like"-knop hebben ingedrukt op je content. Likes geven aan dat gebruikers je content waarderen en er positief op reageren.


Clicks:

Het aantal keren dat gebruikers op een link in je content hebben geklikt. Dit kan een link naar een website, een productpagina, een video of een ander doel zijn. Het geeft aan hoeveel verkeer je content genereert.


Profile views:

Het aantal keren dat je profielpagina is bekeken door gebruikers. Dit geeft een indicatie van de interesse die mensen hebben in je account en de informatie of content die je aanbiedt.


Interaction over time:

Dit verwijst naar de manier waarop gebruikers interactie hebben met je content over een bepaalde periode. Dit kan likes, boze emoji's en andere reacties op Facebook omvatten.


Organic:

Dit zijn weergaven en interacties die voortkomen uit volgers en directe bezoeken aan je profiel zonder betaalde promotie. Het gaat om de natuurlijke groei van je volgers en het aantal keer dat je profiel wordt bekeken.


Viral:

Dit verwijst naar weergaven die worden gegenereerd door de interacties van de vrienden van je volgers. Als een volger jouw content leuk vindt of deelt, kan deze content ook zichtbaar worden voor hun vrienden, waardoor het een virale verspreiding krijgt. 


Non-viral:

Dit zijn weergaven die worden gegenereerd door directe volgers zonder verdere verspreiding via hun vrienden. Het betreft directe interacties van mensen die jouw pagina volgen.

Dit zijn weergaven en interacties die het resultaat zijn van betaalde advertenties. Deze weergaven worden gegenereerd door het promoten van je content via betaalde campagnes op social media platforms.


Check-In’s:

Dit verwijst naar de actie waarbij gebruikers hun locatie delen met hun netwerk op Facebook of Instagram door in te checken bij een specifieke plaats of evenement. Dit kan helpen om de zichtbaarheid van een locatie of evenement te vergroten.


Reach:

Bereik verwijst naar het aantal unieke gebruikers dat je content heeft gezien. Het geeft eenindicatie van hoeveel mensen je bericht daadwerkelijk heeft bereikt.


Comments:

Dit zijn de reacties die gebruikers achterlaten onder je posts. Comments geven een direct inzicht in de betrokkenheid van je publiek en bieden de mogelijkheid tot interactie.


Post Shares:

Dit is het aantal keer dat je bericht is gedeeld door gebruikers. Wanneer een gebruiker je post deelt, wordt deze zichtbaar voor hun netwerk, waardoor je bereik wordt vergroot.


Website clicks:

Dit verwijst naar het aantal keer dat gebruikers op een link in je post hebben geklikt en zijn doorverwezen naar je website. Dit is belangrijk voor het meten van de effectiviteit van je posts in het genereren van website verkeer.


Get directions clicks:

Dit verwijst naar het aantal keer dat gebruikers op de knop "Routebeschrijving" hebben geklikt op je bedrijfsprofiel of post. Dit geeft aan hoeveel mensen geïnteresseerd zijn om fysiek naar je locatie te gaan.

 

E-mail clicks:

Dit is het aantal keer dat gebruikers op de knop "E-mail" hebben geklikt om een e-mail te sturen naar je bedrijf vanuit je bedrijfsprofiel of post. Dit toont aan hoeveel mensen via e-mail contact willen opnemen met je bedrijf.


Phone call clicks:

Dit verwijst naar het aantal keer dat gebruikers op de knop "Bellen" hebben geklikt om je bedrijf telefonisch te bereiken vanuit je bedrijfsprofiel of post. Dit geeft inzicht in hoeveel mensen telefonisch contact willen opnemen met je bedrijf.


Text message clicks:

Dit is het aantal keer dat gebruikers op de knop "Sms" hebben geklikt om een tekstbericht te sturen naar je bedrijf vanuit je bedrijfsprofiel of post. Dit laat zien hoeveel mensen de voorkeur geven aan sms als communicatiemiddel met je bedrijf.

Meta ads

Impressions

Dit verwijst naar het aantal keren dat je advertentie is vertoond aan gebruikers. Een impressie wordt geteld elke keer dat je advertentie wordt weergegeven op het scherm, ongeacht of er op geklikt wordt.

Clicks

Dit is het totale aantal keren dat er op je advertentie is geklikt. Dit kan verschillende soorten klikken omvatten, zoals klikken op links, afbeeldingen, video’s, of andere interactie-elementen binnen de advertentie.

CTR

Dit is het percentage van de impressies die hebben geleid tot klikken. Het wordt berekend door het aantal klikken te delen door het aantal impressies en vervolgens te vermenigvuldigen met 100. Het geeft aan hoe effectief je advertentie is in het genereren van klikken.

Outbound Clicks

Dit verwijst naar het aantal klikken op je advertentie die gebruikers naar een bestemming buitenFacebook of Instagram hebben geleid. Dit kan een website, app of andere externe locatie zijn.

Dit is het aantal klikken op de specifieke links binnen je advertentie die gebruikers naar bestemmingen binnen of buiten Facebook en Instagram leiden. Dit omvat klikken op websites, app-installatie links, call-to-action-knoppen, enzovoort.

Amount spent

Dit is het totale bedrag dat je hebt uitgegeven aan je advertentiecampagne binnen een bepaalde periode. Het omvat alle kosten die zijn gemaakt voor het vertonen van je advertenties.

CPM

Dit zijn de kosten per duizend impressies. Het is een standaard meeteenheid in online advertenties die aangeeft hoeveel je betaalt voor elke duizend keer dat je advertentie wordt vertoond. Het wordt berekend door de totale kosten van de advertentie te delen door het aantal impressies, en dat getal vervolgens te vermenigvuldigen met 1.000.

CPC

Dit is de kosten per klik op je advertentie. Het wordt berekend door de totale kosten van de advertentiecampagne te delen door het totale aantal klikken dat de advertentie heeft gegenereerd. Dit geeft aan hoeveel je betaalt voor elke klik op je advertentie.

Campaign

Dit verwijst naar een specifieke groep advertenties die zijn gericht op het behalen van een bepaalde doelstelling, zoals meer website verkeer of hogere verkoopcijfers. Een campagne omvat meerdere advertentiesets en advertenties die gezamenlijk werken om het doel te bereiken.

Buying type

Dit is de methode die je kiest om advertenties in te kopen. Voorbeelden van buying types zijn "Auction" (waar je biedingen plaatst tegen andere adverteerders) en "Reach and Frequency" (waar je betaalt voor een bepaald aantal impressies over een vastgestelde periode tegen een voorspelbare prijs).

Campaign objective

Dit is het specifieke doel dat je wilt bereiken met je advertentiecampagne. Voorbeelden van campagnedoelen zijn "Brand Awareness," "Traffic," "Engagement," "App Installs," "Video Views," en"Conversions." Het gekozen doel bepaalt welke advertentie-indelingen en biedstrategieën beschikbaar zijn en hoe Facebook je advertenties optimaliseert en levert.

Cost per Engagement

Dit is het bedrag dat je betaalt voor elke interactie (engagement) met je advertentie. Engagement kan verschillende vormen aannemen, zoals likes, reacties, shares, en klikken op je advertentie. CPE wordt berekend door de totale kosten van de advertentiecampagne te delen door het totale aantal engagements.

Landingpage views

Dit is het aantal keren dat mensen je bestemmingspagina hebben bekeken na het klikken op je advertentie. Het meet het aantal gebruikers dat daadwerkelijk je website heeft geladen en de pagina heeft bekeken, wat aangeeft hoeveel bezoekers je advertentie naar je site heeft geleid.

Post saves

Dit is het aantal keren dat mensen je advertentie of bericht hebben opgeslagen op Facebook of Instagram. Dit is een indicator van interesse, omdat gebruikers de inhoud willen bewaren voor later gebruik of herziening.

E-mail

Email sent:

Dit is het totale aantal e-mails dat naar de ontvangers is verzonden. Het geeft aan hoeveel e-mails daadwerkelijk zijn verstuurd vanuit je e-mail marketingplatform.


Total Opens:

Dit is het totale aantal keren dat je e-mail is geopend door de ontvangers. Elke keer dat een e-mail wordt geopend, wordt dit geteld, zelfs als dezelfde persoon de e-mail meerdere keren opent.


Open rate

Dit is het percentage van het totale aantal verzondene-mails dat daadwerkelijk is geopend door de ontvangers. Het wordt berekend door het aantal geopende e-mails te delen door het aantal verzonden e-mails en het resultaat te vermenigvuldigen met 100.


Hard bounces

Dit zijn e-mails die permanent niet kunnen worden afgeleverd aan de ontvanger. Dit kan gebeuren omdat het e-mailadres ongeldig is, de domeinnaam niet bestaat, of de ontvangende server de e-mail niet accepteert.


Soft bounces

Dit zijn e-mails die tijdelijk niet kunnen worden af geleverd aan de ontvanger. Dit kan gebeuren door een volle inbox van de ontvanger, een probleem met de ontvangende server of andere tijdelijke problemen.


Bounce rate

Dit is het percentage van verzonden e-mails dat niet is afgeleverd aan de ontvangers (inclusief zowel hard als soft bounces). Het wordt berekend door het totale aantal bounces te delen door het totale aantal verzonden e-mails en het resultaat te vermenigvuldigen met 100.

Subscribes

Dit is het aantal mensen die zich in hebben geschreven of hebben aangemeld voor de nieuwsbrief via de website of andere kanalen.


Unsubscribes

Dit is het aantal ontvangers dat zich heeft afgemeld van je e-maillijst na het ontvangen van een e-mail. Dit is een belangrijke metric om te monitoren omdat het aangeeft hoeveel mensen zich willen uitschrijven uit je mailinglijst.


Clicks

Dit is het totale aantal keren dat er op links in je e-mail is geklikt door de ontvangers. Het geeft aan hoeveel mensen interactie hebben gehad met je e-mail inhoud door op een of meer links te klikken.

Local SEO

New reviews

Dit is het aantal nieuwe recensies dat je bedrijf heeft ontvangen op je Google Mijn Bedrijf-profiel gedurende een bepaalde periode.Deze recensies zijn belangrijk voor je lokale SEO omdat ze de zichtbaarheid en reputatie van je bedrijf kunnen beïnvloeden.


Average star rating

Dit is de gemiddelde beoordeling die je bedrijf heeft ontvangen van alle recensies. Het wordt berekend door alle sterren beoordelingen op te tellen en te delen door het totale aantal recensies. Een hogere gemiddelde sterrenbeoordeling kan de aantrekkelijkheid van je bedrijf voor potentiële klanten vergroten.


Clicks

Dit is het totale aantal keren dat gebruikers op de links in je Google Mijn Bedrijf-profiel hebben geklikt, zoals je website, routebeschrijvingen of telefoonnummer.


Impressions desktop

Dit is het aantal keren dat je bedrijfsvermelding is weergegeven aan gebruikers op een desktop apparaat.

  • Search:
    Het aantal keren dat je bedrijfsvermelding is weergegeven in de zoekresultaten op Google.
  • Maps:
    Het aantal keren dat je bedrijfsvermelding is weergegeven in Google Maps.


Impressions mobile

Dit is het aantal keren dat je bedrijfsvermelding is weergegeven aan gebruikers op een mobiel apparaat.

  • Search:
    Het aantal keren dat je bedrijfsvermelding is weergegeven in de zoekresultaten op Google.
  • Maps:
    Het aantal keren dat je bedrijfsvermelding is weergegeven in Google Maps.


Requests

Dit is het aantal verzoeken dat gebruikers hebben gedaan via je Google Mijn Bedrijf-profiel.

  • Directions:
    Het aantal keren dat gebruikers een routebeschrijving naar je bedrijf hebben aangevraagd.
  • Calls:
    Het aantal keren dat gebruikers je bedrijf hebben gebeld via de klik-om-te-bellen functie op je Google Mijn Bedrijf-profiel.


Questions:
Dit is het aantal vragen dat gebruikers hebben gesteld via je Google Mijn Bedrijf-profiel. Als bedrijf kun je deze vragen beantwoorden om potentiële klanten te helpen en je betrokkenheid te tonen.